ABOUT SPECIALTY COFFEE
■スペシャルティコーヒーの定義
産国においての栽培管理、収穫、生産処理、選別、そして品質管理が適正になされ、欠点豆の混入が見られない焙煎豆であり、さらに適切な抽出がなされ、その淹れたコーヒーに産地の特徴的な素晴らしい風味特性が表現出来ていることがスペシャルティコーヒーの条件です。■Definition of specialty coffee
In the country where the coffee beans are grown; cultivation, harvest, production process, sorting and quality must be strictly controlled.The coffee must be brewed with carefully chosen and roasted beans.
The coffee must have a special taste distinct to the source of the coffee.
■一般のコーヒーとの違い
SCAA(Specialty Coffee Association of America)のカッピングスコアシートというコーヒーの評価表があり、このスコアシートの評価でスペシャルティコーヒーかどうか判別します。評価表項目/入れたコーヒーの香り、風味、後味、酸味・果実味、甘さ、コク・質感、調和、透明度、一貫性。コーヒーの豆からカップまで、すべての段階において一貫した体制・工程で品質管理が徹底している事が必須で、チェックは豆の状態でなく試飲なので、いくら良質なコーヒー豆を仕入れても、焙煎や販売管理を徹底しない限り、スペシャルティコーヒーとは呼べません。
■Difference between general coffee and ours
Coffee is given rankings according to criteria of SCAA ( Specialty Coffee Association of America ).Items of the criteria are the following,Flavor, taste, aftertaste, sourness, fruitiness sweetness, richness, harmony, transparency, consistency.
Not only the beans, but the brewed coffee is strictly evaluated.
The coffee cannot be called “Specialty coffee” unless every process from roasting to sale is strictly controlled.
■ミカヅキショウテンスペシャルティコーヒーができるまで
■Process of our specialty coffee
In a certain country or place, soil, breed, and cultivation must be strictly controlled.Only fully ripened beans must be carefully harvested according to the climate and the weather.
The beans must be dried only after removing worm-eaten, immature, broken or fermented ones.
The beans must be shipped in vacuum-sealed packing to preserve the quality of the beans.
The beans must be stored in a low temperature warehouse.
The beans are roasted at Kinoshita-shoten for Mikazuki-shoten and delivered to Mikazuki-shoten.